A Granollers, ni sexisme ni patriarcat

Concentració de rebuig a Princelandia 

60 persones es manifesten a Granollers per una educació lliure de sexisme

Dissabte 18 d’octubre ha obert a Granollers una nova franquícia de PRINCELANDIA, que ja opera a diversos països oferint un espai d’oci per a nenes de totes les edats amb un contingut que reprodueix molt fidelment actituds sexistes, masclistes i del patriarcat més agressiu.

Per aquest motiu es va convocar una concentració davant del local de Princelandia a les 17h, on es van reunir al voltant de 60 persones que per mostrar el seu rebuig a un espai que representa un model educatiu marcadament sexista i generador de desigualtats.

Durant l’acció es van repartir comunicats, que adjuntem a continuació, i es va dialogar amb vianants i persones usuàries de la franquícia, fent entrega del comunicat a les responsables de l’establiment.

La manifestació va continuar a la Plaça de la Porxada, on es va llegir el manifest i es va continuar desenvolupant una labor informativa.

Des del profund convenciment que la ciutadania no pot restar impassible davant d’una iniciativa com aquesta, es preveuen noves mobilitzacions de rebuig a Princelandia i al model de societat masclista que representa. Continuarem reivindicant una educació antipatriarcal que treballi per a educar nenes que en el futur siguin dones independents, resolutives, compromeses i segures de si mateixes.

Ni sexisme, ni patriarcat: tanquem Princelandia!

IMG-20141018-WA0004

Manifest de l’acció

Pricelandia és una franquícia que ja opera a diversos països oferint un espai d’oci per a nenes de totes les edats amb un contingut que reprodueix molt fidelment actituds sexistes, masclistes i del patriarcat més agressiu. Aquesta cadena ara ha obert un nou centre a la nostra ciutat, precisament al carrer princesa, des del qual es proposen convertir en princeses a les nenes de Granollers. És per aquest motiu que un grup de ciutadans i ciutadanes, preocupats per aquest model d’oci reproductor de desigualtats, volem mostrar el nostre rebuig a aquest espai.
Creiem que és un exemple de la situació de discriminació que viuen les dones, educades i socialitzades des que neixen per romandre callades, guapes i al servei del statu quo. Estem fartes d’aquest statu quo, i que a les nenes i a les dones se’ns exigeixi constantment l’elegància, el rosa, la submissió i el silenci. Fartes i farts que la màxima aspiració reservada socialment per a aquestes nenes sigui ser princeses i estar a l’espera d’un príncep blau que vingui a rescatar-les, sense prendre mai un paper actiu en el conte. Fartes i farts que les nenes i les dones siguin tractades com a simples objectes sexuals.

Per aquest motiu no volem més princeses, volem nenes que en el futur siguin dones independents, resolutives, compromeses i segures de si mateixes. No volem més anorèxia ni bulímia, més inseguretat ni més passivitat, més publicitat sexista ni més violència masclista. Perquè l’única finalitat de la vida d’una dona no és trobar la seva “mitja taronja” i casar-se per ser protegida pel seu príncep blau, a qui han de servir. Les dones han de poder escollir la seva manera de ser, d’estar i d’experimentar el món. Princelandia, que reprodueix els rols masclistes i perpetua la desigualtat sexual entre homes i dones, envia a les nenes un missatge que els dóna valor com a persones exclusivament per la seva aparença física. No és possible una societat igualitària si eduquem en la desigualtat. Podem entendre que la influència dels mitjans de comunicació i del grup d’iguals dins l’època d’infantesa pugui generar curiositat per part dels més petits, i que això pugui traslladar-se en demandes per participar d’aquest model que se’ls presenta atractiu. Creiem que aquestes demandes responen a la constant pressió del sistema patriarcal i de consum, que veu en els més petits una oportunitat per reproduir els seus rols. És per això que animem als agents educatius i sobretot als pares a proporcionar alternatives a l’oci dels seus fills i filles, ja que entenem que aquests agents sí que gaudeixen d’un punt de vista crític que ha de guiar el desenvolupament intel·lectual dels nens i nenes. Perquè ells, alhora, seran els agents educatius d’un futur més ètic.