31 de maig de 1938: l’atac feixista a Granollers

Aquests dies Granollers es vesteix de memòria històrica per recordar l’atac feixista el 31 de maig de 1938, ara fa 76 anys. La ciutat va ser bombardejada aquell dimarts, fet que va provocar la mort de 224 persones, però també ho va ser els dies 24, 25 i 26 de gener de 1939, dies en què van morir 36 persones, i es va preparar el terreny a les tropes franquistes, que es van instal·lar a Granollers el 28 de gener d’aquell any.

El de la Guerra Civil i la repressió franquista posterior, va ser un episodi històric silenciat durant els 40 anys de repressió i, molt sovint, mal recordat després del procés de “transició” democràtica. Volem recordar que el que significa la Guerra Civil Espanyola, els fets polítics i les institucions que la van fomentar, van més enllà d’uns tristos i injustos bombardeigs al nostre poble i, per desgràcia, són massa sovint presents en fets que marquen el nostre present.

Fomentar la por, la por a la incertesa, la por a la repressió, la por a parlar són velles estratègies. Per sort, avui, l’experiència ens ha ensenyat a veure-ho venir. I avui ja veiem venir, i de lluny, el moment en què s’obren aquestes velles vies amb la pretensió de fer callar la voluntat popular. I ens hi enfrontem.

Recordem el 31 de maig i  fem-ho cada dia. La millor manera d’homenatjar aquelles persones que ho van patir és parlar, actuar i, sobretot, no oblidar.

L’any 2012, l’Esquerda va voler recordar el 31 de maig d’una manera especial a través de la lectura oberta i musicada del llibre, publicat per Marcòlic, Les Cendres del Silenci, de Berta Ventura i Lambert Botey. Avui, més que mai, aquell dia es fa present i aquestes paraules també volen ser un agraïment sincer als autors d’aquesta novel·la inspirada en la guerra civil i, en especial, a en Lambert, per la seva aportació a l’Esquerda a través de les seves paraules i de la donació dels drets d’autor derivats de la seva obra.

Galeria d’imatges 31 de maig de 2012

 

 

 

 

 

Galeria d’imatges 31 de maig de 2013