Israel no és ni un “model” ni “un referent”. Crònica de la xerrada Complicitats que Maten.

El passat dimecres 27 de març el grup d’Amnistia Internacional de Granollers i el Casal Popular l’Esquerda ens reunírem a l’Anònims per tal de presentar dos informes de publicació recent sobre la situació de l’ocupació de la Palestina Ocupada, des de dos punts de vista ben diferents però gens desconnectats.
En primer lloc, Xavier Burgués, membre d’Amnistia Internacional, presentà l’informe, titulat ”Gallet fàcil: L’ús de la força excessiva per Israel a Cisjordània“, que exposa el vessament de sang i els abusos contra els drets humans, cada cop més importants, en els Territoris Palestins Ocupats a conseqüència de l’ús per les forces israelianes de la força innecessària, arbitrària i brutal contra els palestins des de gener de 2011.
Però… tot això què té a veure amb nosaltres?
Luca Gervasoni, membre de Novact (Institut Internacional per l’Acció No Violenta), establí un vincle potencial entre
algunes d’aquestes morts amb armament comprat a empreses d’armament de l’Estat Espanyol. Aquesta informació, entre d’altra, queda àmpliament recollida en l’informe “Defensa, Seguretat i Ocupació com a Negoci Relacions Militars, Armamentístiques i de Seguretat entre Espanya i Israel”, que analitza el conjunt de relacions en matèria de seguretat i defensa entre Espanya i Israel, que sovint suposen violacions en la legislació espanyola i europea. A més, queda pal·lesa la implantació de la indústria militar israeliana a Espanya, les formacions i la transmissió de l’experiència israeliana (entrenaments dels Mossos d’Esquadra a Israel), i els projectes de recerca en matèria de seguretat (i les relacions entre universitats catalanes i d’Israel), que cristal·litzen l’auge de les relacions militars entre els dos països i el procés de privatització de la seguretat pública.
complicitats
Després de les presentacions, s’obrí un interessant debat al voltant de les possibilitats de resolució del conflicte, a través d’experiències personals de les persones reunides. A més, es destacà també la possibilitat d’acció des de casa nostra, on es presentà la possibilitat d’adherir-se i participar en la campanya de “Negocis Ocults”, a més d’informar-se sobre els moviments de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) que estan mobilitzant diverses iniciatives en aquests moments.

“Israel és un “model” i un “referent” per a Catalunya”. Les paraules d’Artur Mas obrien la xerrada, recordant la seva visita a l’Estat d’Israel el passat novembre, per a reforçar la relació institucional, comercial i tecnològica, on es destaquen les oportunitats de negoci a Israel, en la que no féu cap tipus de referència a l’Ocupació dels Territoris Palestins i cas omís de la seva autoritat.

 

Si aquests són els negocis que pretenen engegar, nosaltres no en volem ser còmplices! Perquè aquestes són les complicitats que maten. Destapem els negocis ocults per fer visible qui es beneficia finalment d’aquests models d’estat que intenten vendre’ns.

 

Tota la informació detallada dels informes i les campanyes la trobareu a:

Imatges

 AI - Esquerda Informes armes Israel a Anonims març 2014 b AI - Esquerda Informes armes Israel a Anonims març 2014 a